Рецепти
Италијанско рижото
Италијански специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(400 Грама)
Кромид(1 Главица)
Несолен путер(100 Грама)
Вода(1.5 Литри)
Вегета(2 Кафени лажици)
Бело вино(150 Милилитри)
Шафран(1 Кафена лажица)
Рендан пармезан(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во врела вода, ставете ги коцките за супа и варете околу 5 минути.
- Во загреана тава стопете го путерот и ставете го исечканиот кромид да се свари и потоа малку по малку додавајте малку од сварената супа за да се довари.
- Додајте го оризот и постепено ставајте од останатата супа и мешајте.
- При крајот ставете вино, зачин, шафран и на крај пармезан. Италијанското рижото се служи со свежа сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во