Рецепти
Јагнешки бут на истарски начин Ана Ѓорова

Истарски специјалитет од јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 )

Пршута(100 Грама)

Путер(100 Грама)

Морков(150 Грама)

Бело вино(200 Грама)

Јагнешка марамица(1 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јагнешкото месо од бут треба да биде претходно мелено.
  2. Меленото месо се посолува, се додава бибер и се обликува. Се обвиткува во тенки парчиња пршута и се става во јагнешка марамица.
  3. Во длабока тава или тенџере на оган се растопува путерот, се става јагнешкиот бут и околу него се реди сечканиот морков. Се посипува со вино и се остава да се динста на тивко околу 1 час.
  4. Омекнатото месо се вади од садот, а во сосот се додава малку вода да проврие и се процедува. Месото се сече на парчиња, се прелева од сосот и се послужува.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: