Рецепти
Јагнешки бут на истарски начин
Истарски специјалитет од јагнешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки бут(1 )
Пршута(100 Грама)
Путер(100 Грама)
Морков(150 Грама)
Бело вино(200 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Јагнешкото месо од бут треба да биде претходно мелено.
- Меленото месо се посолува, се додава бибер и се обликува. Се обвиткува во тенки парчиња пршута и се става во јагнешка марамица.
- Во длабока тава или тенџере на оган се растопува путерот, се става јагнешкиот бут и околу него се реди сечканиот морков. Се посипува со вино и се остава да се динста на тивко околу 1 час.
- Омекнатото месо се вади од садот, а во сосот се додава малку вода да проврие и се процедува. Месото се сече на парчиња, се прелева од сосот и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во