Рецепти
Јагнешки бут на истарски начин Ана Ѓорова

Истарски специјалитет од јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 )

Пршута(100 Грама)

Путер(100 Грама)

Морков(150 Грама)

Бело вино(200 Грама)

Јагнешка марамица(1 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јагнешкото месо од бут треба да биде претходно мелено.
  2. Меленото месо се посолува, се додава бибер и се обликува. Се обвиткува во тенки парчиња пршута и се става во јагнешка марамица.
  3. Во длабока тава или тенџере на оган се растопува путерот, се става јагнешкиот бут и околу него се реди сечканиот морков. Се посипува со вино и се остава да се динста на тивко околу 1 час.
  4. Омекнатото месо се вади од садот, а во сосот се додава малку вода да проврие и се процедува. Месото се сече на парчиња, се прелева од сосот и се послужува.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: