Рецепти
Јагнешки бут на истарски начин Ана Ѓорова

Истарски специјалитет од јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 )

Пршута(100 Грама)

Путер(100 Грама)

Морков(150 Грама)

Бело вино(200 Грама)

Јагнешка марамица(1 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јагнешкото месо од бут треба да биде претходно мелено.
  2. Меленото месо се посолува, се додава бибер и се обликува. Се обвиткува во тенки парчиња пршута и се става во јагнешка марамица.
  3. Во длабока тава или тенџере на оган се растопува путерот, се става јагнешкиот бут и околу него се реди сечканиот морков. Се посипува со вино и се остава да се динста на тивко околу 1 час.
  4. Омекнатото месо се вади од садот, а во сосот се додава малку вода да проврие и се процедува. Месото се сече на парчиња, се прелева од сосот и се послужува.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: