Рецепти
Јајца во сос од каперси Ана Ѓорова

Сосот од каперси може да го користите и за печено бело месо и риба – еднакво е вкусен и оди во комбинација со разни јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Каперси(30 Грама)

Јајце(6 )

Путер(30 Грама)

Брашно(20 Грама)

Бело вино(0.5 Децилитар)

Вода(3 Децилитри)

Слатка павлака(0.5 Децилитар)

Сенф(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во тава растопете го путерот и додајте го брашното, промешајте и полијте 3 дл вода, вино и слатка павлака. Додајте сол и гответе на умерена температура околу 5 минути.
  2. Потоа додајте го сенфот, каперсите кои претходно по потреба малку ќе ги исечкате и свеж мелен бибер.
  3. Во тенџере на оган ставете вода и откако ќе почне да врие, ставете ги јајцата и варете ги 6-8 минути. Бидете точни бидејќи жолчката треба да биде полусварена. Потоа исчистете ги од лушпата и преполовете ги.
  4. Врелиот сос ставете го во соодветен сад и на површината ставете ги половините од јајцата. Послужете со пире од компир и со свежа салата.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: