Рецепти
Јајца во сос од каперси
Сосот од каперси може да го користите и за печено бело месо и риба – еднакво е вкусен и оди во комбинација со разни јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Каперси(30 Грама)
Јајце(6 )
Путер(30 Грама)
Брашно(20 Грама)
Бело вино(0.5 Децилитар)
Вода(3 Децилитри)
Слатка павлака(0.5 Децилитар)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во тава растопете го путерот и додајте го брашното, промешајте и полијте 3 дл вода, вино и слатка павлака. Додајте сол и гответе на умерена температура околу 5 минути.
- Потоа додајте го сенфот, каперсите кои претходно по потреба малку ќе ги исечкате и свеж мелен бибер.
- Во тенџере на оган ставете вода и откако ќе почне да врие, ставете ги јајцата и варете ги 6-8 минути. Бидете точни бидејќи жолчката треба да биде полусварена. Потоа исчистете ги од лушпата и преполовете ги.
- Врелиот сос ставете го во соодветен сад и на површината ставете ги половините од јајцата. Послужете со пире од компир и со свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во