Рецепти
Јајца во сос од каперси Ана Ѓорова

Сосот од каперси може да го користите и за печено бело месо и риба – еднакво е вкусен и оди во комбинација со разни јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Каперси(30 Грама)

Јајце(6 )

Путер(30 Грама)

Брашно(20 Грама)

Бело вино(0.5 Децилитар)

Вода(3 Децилитри)

Слатка павлака(0.5 Децилитар)

Сенф(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во тава растопете го путерот и додајте го брашното, промешајте и полијте 3 дл вода, вино и слатка павлака. Додајте сол и гответе на умерена температура околу 5 минути.
  2. Потоа додајте го сенфот, каперсите кои претходно по потреба малку ќе ги исечкате и свеж мелен бибер.
  3. Во тенџере на оган ставете вода и откако ќе почне да врие, ставете ги јајцата и варете ги 6-8 минути. Бидете точни бидејќи жолчката треба да биде полусварена. Потоа исчистете ги од лушпата и преполовете ги.
  4. Врелиот сос ставете го во соодветен сад и на површината ставете ги половините од јајцата. Послужете со пире од компир и со свежа салата.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: