Рецепти
Јуфки со шунка и печурки
Јуфки во сочен сос од кисела павлака, шампињони и шунка. Се јадат топли и одлични се за вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јуфки(400 Грама)
Маргарин(80 Грама)
Шунка(200 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
Млеко(4.5 Децилитри)
Свежи шампињони(200 Грама)
Слатка павлака(2 Децилитри)
Магдонос(0.5 Китка)
Рендан пармезан(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Јуфките сварете ги во тенџере со солена вода.
- Во меѓувреме во тава стопете го маргаринот кратко пропржете ја шунката исечена на ленти, додајте ги шампињоните исечени на листови и пржете ги заедно 10 минути.
- Потоа додајте вегета, брашно и млеко и гответе. На крај додајте исечкан магдонос, бибер и малку пармезан.
- Сварените јуфки исцедете ги, измијте ги под млаз ладна вода и додајте ги во тавата со сосот.
- Во тавата додајте слатка павлака и добро промешајте.
- Послужете ги јуфките со останатиот пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во