Рецепти

Качамак со топено сирење
Сочен качамак со сос од топено сирење и кашкавал
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(350 Грама)
Пченкарно брашно(250 Грама)
Сирење(120 Грама)
Кашкавал(150 Грама)
Павлака(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Оставете да зоврие 1,2 литар вода помешана со 250 грама млеко. Посолете ја течноста откако ќе зоврие, па полека сипајте го брашното, постојано мешајќи го со дрвена лажица за да не се направат крутки. Варете го качамакот 5-10 минути.
- Во меѓувреме во еден сад загрејте го останатото млеко со павлаката. Додајте ги белото сирење и кашкавалот исечени на коцки и едно гранче рузмарин. Оставете го сирењето да се растопи на умерен оган, мешајќи со лажица за да не се залепи на дното на садот.
- Поделете го качамакот во 6 чинии. Отстранете го гранчето рузмарин од сосот, па со него полијте го топлиот качамак. Гарнирајте со свежи гранчиња рузмарин и сервирајте го топол.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во