Рецепти
Канелони со спанаќ, урда и ореви
Лесен и брз италијански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Канелони(250 Грама)
Урда(500 Грама)
Спанаќ(200 Грама)
Сечкани ореви(80 Грама)
Рендан пармезан(150 Грама)
Горгонзола(100 Грама)
Зденка(2 Парчиња)
Путер(40 Грама)
Брашно(50 Грама)
Млеко(700 Милилитри)
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Спанаќот се мие, грубо се сече и се става во загреано тавче на маслиново масло да се испржи 2 до 3 минути, па се посолува.
- Во урдата додајте го спанаќот, сечканите ореви, половина од пармезанот и сол и бибер по желба. Со овој фил наполнете ги канелоните.
- Ставете го маргаринот да се стопи на умерена температура, додајте го брашното правејќи лесна запршка, додавајте го и врелото млеко постепено и мешајте за да не се створат грутки.
- Во добиениот сос ставете ја горгонзолата, зденките и пармезанот и нежно мешајте додека не се стопат сите состојки.
- Во огноотпорен сад за печење прво ставете од добиениот сос, па наредете ги канелоните и остатокот од сосот прелијте го врз канелоните.
- Печете 30 минути на 180 степени. Готовите канелони може да ги послужите со лесна свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во