Рецепти
Капоната Ана Ѓорова

Вкусен сицилијански рецепт што е многу лесен за јадење, а може да биде гарнир или главно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(600 Грама)

Целер(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Зелени маслинки(80 Грама)

Каперси(25 Грама)

Домат(200 Грама)

Концентрат од домат(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Оцет(1 мала шолјичка за кафе )

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги, исушете ги и исечкајте ги на коцки, па пржете ги во тава со доста масло. Потоа исцедете ги од вишокот маснотија и оставете ги настрана.
  2. Кромидот исечкајте го и пропржете го во тавата заедно со целерот.
  3. Откако зеленчуците ќе омекнат, додајте ги каперсите и исчистените маслинки и пржете уште неколку минути.
  4. Потоа додате ги сечканите домати и концентратот, измешајте добро и на крај откако смесата ќе зоврие додајте ги модрите патлиџани.
  5. Додајте го оцетот, претходно растопете во него лажица шеќер, па мешајте ја капонатата уште кратко на оган и послужете ја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: