Рецепти
Капоната Ана Ѓорова

Вкусен сицилијански рецепт што е многу лесен за јадење, а може да биде гарнир или главно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(600 Грама)

Целер(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Зелени маслинки(80 Грама)

Каперси(25 Грама)

Домат(200 Грама)

Концентрат од домат(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Оцет(1 мала шолјичка за кафе )

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги, исушете ги и исечкајте ги на коцки, па пржете ги во тава со доста масло. Потоа исцедете ги од вишокот маснотија и оставете ги настрана.
  2. Кромидот исечкајте го и пропржете го во тавата заедно со целерот.
  3. Откако зеленчуците ќе омекнат, додајте ги каперсите и исчистените маслинки и пржете уште неколку минути.
  4. Потоа додате ги сечканите домати и концентратот, измешајте добро и на крај откако смесата ќе зоврие додајте ги модрите патлиџани.
  5. Додајте го оцетот, претходно растопете во него лажица шеќер, па мешајте ја капонатата уште кратко на оган и послужете ја.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: