Рецепти
Капучино торта
Едноставна, а превкусна торта за љубителите на кафето и на десертите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Путер(150 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Јајце(3 )
Млеко(210 Милилитри)
Капучино во прав(за да се сварат две шолјички кафе )
Црно чоколадо(150 Грама)
Прашок за печиво(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте ги двете шолји варено капучино со 210 мл млако млеко и оставете го настрана.
- Рерната уклучете ја на 180 степени.
- Во еден сад со миксер пенасто изматете ги јајцата со шеќерот, па додајте го омекнатиот путер исечкан на коцки (претходно извадете го од фрижидер) и убаво матете.
- Во смесата додајте ги брашното, печивото, капучиното измешано со млеко и на крај парченцата чоколадо (претходно исечете го со нож на ситни коцки) и убаво мешајте со лажица.
- Во намастен и набрашнет калап претурете ја смесата и печете ја тортата во веќе загреаната рерна околу 40-45 минути. Проверувајте што се случува во рерната, боцнете ја тортата со стапче за да видите дали е готова, а потоа оставете ја да се олади 10-тина минути пред да ја послужите.
- Декорирајте ја тортата со рендано чоколадо и какао.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во