Рецепти
Карамел-крушки Ана Ѓорова

Изненадете ги гостите со раскошен и вкусен десерт од круши полнети со карамела

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(120 Грама)

Бадеми(100 Грама)

Слатка павлака(3 Децилитри)

Круша(4 )

Бело вино(1/4 Литар)

Шеќер(50 Грама)

Рендана кора од лимон(1-2 Кафени лажици)

Цимет(1-2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Шеќерот во прав загрејте го во тенџере на оган, мешајте и кога ќе почне да се готви, додајте ги бадемите кои се лупени и исечкани на ленти. Пржете ја смесата со непрекинато мешање додека не добие златнокафена боја.
  2. Потоа постепено со мешање додавајте 1/8 литар од слатката павлака и продолжете со готвењето додека не добиете густа смеса.
  3. Крушите излупете ги и преполовете ги, издлабете ги и исчистете ги од внатре, па ставете ги во тенџере на оган да се готват со виното, шеќерот, малку кора од лимон и цимет. Гответе со мешање околу 8-10 минути.
  4. Потоа крушите исцедете ги и наполнете ги со смесата од карамела. Послужете ги во стаклени садови и украсете со матена слатка павлака.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: