Рецепти
Ќофтиња на кромид
Вкусен и интересен рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско мелено месо(500 Грама)
Кромид(1 Килограм)
Домат(исечкани на тркалца )
Јајце(1 )
Ориз(1 Чаша)
Леб(1 натопен во млеко Парче)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од месото ( говедско или свинско ), јајцето, исцедениот леб, магдоносот, солта, црниот пипер и малку ситно исечен и пропржен кромид измесете смеса за ќофтиња.
- Од неа направете топчиња од средна големина, извалкајте ги во трошки од препечен леб или во брашно и оставете ги настрана.
- Во посебен сад, во кој ќе се печат ќофтињата, пропржете го на резанки исечениот кромид.
- Кога кромидот ќе добие златножолта боја, додајте го оризот (измиен и исцеден) и црвениот пипер и налејте малку вода.
- Наредете ги ќофтињата.
- Секое ќофте премачкајте го со малку масло, додајте малку домати исечени на тркалца или салца.
- Посолете ги.
- Попрскајте ги со малку брашно.
- Ставете ги во рерна да се печат.
- Се служат со зимска салата од туршија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во