Рецепти
Ќофтиња од гриз со горгонзола Ана Ѓорова

Вкусно, солено предјадење кое одлично оди со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(250 Грама)

Горгонзола(150 Грама)

Свеж босилек(3-4 Гранчиња)

Димена сланина(150 Грама)

Буковец(1 Супена лажица)

Млеко(1 Литар)

Јајце(3 )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Маргарин(50 Грама)

Павлака(неутрална 200 мл )

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лентите сланина и горгонзолата исечкајте ги на коцки, а босилекот ситно исечкајте го.
  2. Јајцата искршете ги и поделете ги жолчките од белките.
  3. Во тенџере на оган ставете го маргаринот и млекото и посолете, па откако ќе зоврие, постепено додавајте го гризот и мешајте непрекинато со жица за матење.
  4. Откако гризот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган, додајте ги сланината, горгонзолата, босилекот и жолчките и мешајте додека се соединат.
  5. Со две намастени лажици од смесата формирајте ќофтиња и ставете ги во огноотпорен сад.
  6. Во чинија измешајте црвен пипер, буковец, сол, бибер, додајте ја павлаката и со смесата полијте ги ќофтињата.
  7. Печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 10 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: