Рецепти
Ќофтиња од гриз со горгонзола
Вкусно, солено предјадење кое одлично оди со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(250 Грама)
Горгонзола(150 Грама)
Свеж босилек(3-4 Гранчиња)
Димена сланина(150 Грама)
Буковец(1 Супена лажица)
Млеко(1 Литар)
Јајце(3 )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Маргарин(50 Грама)
Павлака(неутрална 200 мл )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Лентите сланина и горгонзолата исечкајте ги на коцки, а босилекот ситно исечкајте го.
- Јајцата искршете ги и поделете ги жолчките од белките.
- Во тенџере на оган ставете го маргаринот и млекото и посолете, па откако ќе зоврие, постепено додавајте го гризот и мешајте непрекинато со жица за матење.
- Откако гризот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган, додајте ги сланината, горгонзолата, босилекот и жолчките и мешајте додека се соединат.
- Со две намастени лажици од смесата формирајте ќофтиња и ставете ги во огноотпорен сад.
- Во чинија измешајте црвен пипер, буковец, сол, бибер, додајте ја павлаката и со смесата полијте ги ќофтињата.
- Печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во