Рецепти
Кох од гриз со карамел прелив Ана Ѓорова

Лесен и вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 Литар)

Гриз(5 Супени лажици)

Јајце(4 )

Шеќер(120 Грама)

Вода(100 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тенџере ставете пола литар млеко и шеќер и оставете го да проврие, па ставете го гризот и варете 5 минути.
  2. На страна искршете ги јајцата и одвојте ги белките од жолчките.
  3. Белките изматете ги во цврста пена и потоа ставете ги во направениот гриз, измешајте сè заедно и ставете ги во калап, па во фрижидер 15 минути за да се стврдне.
  4. Во меѓувреме се подготвува преливот. На тенџере на оган оставете го останатиот шеќер да се стопи.
  5. Жолчките малку изматете ги со жица и додајте го брашното со малку млеко.
  6. Карамелизираниот шеќер растворете го со врела вода и оставете го да врие сè додека не се стопи шеќерот.
  7. Потоа додајте го половина литар млекото, мешајте сè додека не проврие и додајте ги изматените жолчки.
  8. Готовиот карамел крем треба да оставите да се олади.
  9. Изладениот кох извадете го од калапот на чинија за сервирање и прелијте го со подготвениот карамел прелив.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: