Рецепти
Кох од гриз со карамел прелив
Лесен и вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 Литар)
Гриз(5 Супени лажици)
Јајце(4 )
Шеќер(120 Грама)
Вода(100 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во тенџере ставете пола литар млеко и шеќер и оставете го да проврие, па ставете го гризот и варете 5 минути.
- На страна искршете ги јајцата и одвојте ги белките од жолчките.
- Белките изматете ги во цврста пена и потоа ставете ги во направениот гриз, измешајте сè заедно и ставете ги во калап, па во фрижидер 15 минути за да се стврдне.
- Во меѓувреме се подготвува преливот. На тенџере на оган оставете го останатиот шеќер да се стопи.
- Жолчките малку изматете ги со жица и додајте го брашното со малку млеко.
- Карамелизираниот шеќер растворете го со врела вода и оставете го да врие сè додека не се стопи шеќерот.
- Потоа додајте го половина литар млекото, мешајте сè додека не проврие и додајте ги изматените жолчки.
- Готовиот карамел крем треба да оставите да се олади.
- Изладениот кох извадете го од калапот на чинија за сервирање и прелијте го со подготвениот карамел прелив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во