Рецепти
Кох од гриз со карамел прелив Ана Ѓорова

Лесен и вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 Литар)

Гриз(5 Супени лажици)

Јајце(4 )

Шеќер(120 Грама)

Вода(100 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тенџере ставете пола литар млеко и шеќер и оставете го да проврие, па ставете го гризот и варете 5 минути.
  2. На страна искршете ги јајцата и одвојте ги белките од жолчките.
  3. Белките изматете ги во цврста пена и потоа ставете ги во направениот гриз, измешајте сè заедно и ставете ги во калап, па во фрижидер 15 минути за да се стврдне.
  4. Во меѓувреме се подготвува преливот. На тенџере на оган оставете го останатиот шеќер да се стопи.
  5. Жолчките малку изматете ги со жица и додајте го брашното со малку млеко.
  6. Карамелизираниот шеќер растворете го со врела вода и оставете го да врие сè додека не се стопи шеќерот.
  7. Потоа додајте го половина литар млекото, мешајте сè додека не проврие и додајте ги изматените жолчки.
  8. Готовиот карамел крем треба да оставите да се олади.
  9. Изладениот кох извадете го од калапот на чинија за сервирање и прелијте го со подготвениот карамел прелив.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: