Рецепти
Кох од гриз со карамел прелив Ана Ѓорова

Лесен и вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 Литар)

Гриз(5 Супени лажици)

Јајце(4 )

Шеќер(120 Грама)

Вода(100 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тенџере ставете пола литар млеко и шеќер и оставете го да проврие, па ставете го гризот и варете 5 минути.
  2. На страна искршете ги јајцата и одвојте ги белките од жолчките.
  3. Белките изматете ги во цврста пена и потоа ставете ги во направениот гриз, измешајте сè заедно и ставете ги во калап, па во фрижидер 15 минути за да се стврдне.
  4. Во меѓувреме се подготвува преливот. На тенџере на оган оставете го останатиот шеќер да се стопи.
  5. Жолчките малку изматете ги со жица и додајте го брашното со малку млеко.
  6. Карамелизираниот шеќер растворете го со врела вода и оставете го да врие сè додека не се стопи шеќерот.
  7. Потоа додајте го половина литар млекото, мешајте сè додека не проврие и додајте ги изматените жолчки.
  8. Готовиот карамел крем треба да оставите да се олади.
  9. Изладениот кох извадете го од калапот на чинија за сервирање и прелијте го со подготвениот карамел прелив.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: