Рецепти
Колач од лимон Ана Ѓорова

Интересен колач со фил од крем сирење и арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Јајце(3 )

Путер(150 Грама)

Шеќер во прав(300 Грама)

Рендана кора од лимон(од 1 лимон )

Крем сирење(500 Грам)

Жолчка од јајце(1 )

Свеж сок од лимон(од 1 лимон )

Шеќер(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Изматете ги путерот и 100 г шеќер во прав, потоа додајте 1 жолчка, брашното и кората од лимон.
  2. Замесете тесто, завиткајте го во најлонска фолија и оставете го 1 час во фрижидер.
  3. Од изладеното тесто расукајте тркалезна кора, ставете ја во намастен и набрашнет калап со големина од 26 см, така што 2 см од страничниот дел од калапот ќе бидат обложени со тесто.
  4. Соединете ги крем сирењето, 1 јајце, 200 г шеќер во прав и сокот од лимон.
  5. Нанесете го филот од крем сирењето врз подлогата во калапот и печете 30 минути во загреана рерна на 180 степени.
  6. Шеќерот прелијте го со 2 лажици вода, па варете ги 2 минути. За тоа време изматете 2 белки со миксер, па постепени додавајте го шербетот непрекинато матејќи.
  7. Колачот премачкајте го со подготвениот шлаг и оставете го да се олади пред послужување. Наместо шлаг, може да го наросите со шеќер во прав по желба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: