Рецепти
Колач од стар леб и јаболки Ана Ѓорова

Одличен начин да го искористите стариот леб за вкусен и лесен десерт!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 кг црвени )

Леб(бајат )

Путер

Мармалад од кајсии

Сечкани ореви(40 Грама)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на коцкички, па прелијте ги во тенџере со водата и сварете ги. Откако ќе омекнат јаболките, исцедете ги.
  2. Лебот исечете го на потенки кришки и премачкајте ги со путерот, а потоа со мармалад од кајсии.
  3. Врз нив ставете ги сварените јаболки, наросете со оревите, сувото грозје и циметот.
  4. Потоа наредете уште еден ред леб кој иста така е премачкан со путер и мармалад.
  5. Јајцата, шеќерот и млекото изматете ги, потоа нанесете ги врз лебот.
  6. Оставете да отстои 10-тина минути, потоа печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: