Рецепти
Колач од стар леб и јаболки Ана Ѓорова

Одличен начин да го искористите стариот леб за вкусен и лесен десерт!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 кг црвени )

Леб(бајат )

Путер

Мармалад од кајсии

Сечкани ореви(40 Грама)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на коцкички, па прелијте ги во тенџере со водата и сварете ги. Откако ќе омекнат јаболките, исцедете ги.
  2. Лебот исечете го на потенки кришки и премачкајте ги со путерот, а потоа со мармалад од кајсии.
  3. Врз нив ставете ги сварените јаболки, наросете со оревите, сувото грозје и циметот.
  4. Потоа наредете уште еден ред леб кој иста така е премачкан со путер и мармалад.
  5. Јајцата, шеќерот и млекото изматете ги, потоа нанесете ги врз лебот.
  6. Оставете да отстои 10-тина минути, потоа печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: