Рецепти
Колач од стар леб и јаболки Ана Ѓорова

Одличен начин да го искористите стариот леб за вкусен и лесен десерт!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 кг црвени )

Леб(бајат )

Путер

Мармалад од кајсии

Сечкани ореви(40 Грама)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на коцкички, па прелијте ги во тенџере со водата и сварете ги. Откако ќе омекнат јаболките, исцедете ги.
  2. Лебот исечете го на потенки кришки и премачкајте ги со путерот, а потоа со мармалад од кајсии.
  3. Врз нив ставете ги сварените јаболки, наросете со оревите, сувото грозје и циметот.
  4. Потоа наредете уште еден ред леб кој иста така е премачкан со путер и мармалад.
  5. Јајцата, шеќерот и млекото изматете ги, потоа нанесете ги врз лебот.
  6. Оставете да отстои 10-тина минути, потоа печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: