Рецепти
Колач од стар леб и јаболки Ана Ѓорова

Одличен начин да го искористите стариот леб за вкусен и лесен десерт!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 кг црвени )

Леб(бајат )

Путер

Мармалад од кајсии

Сечкани ореви(40 Грама)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на коцкички, па прелијте ги во тенџере со водата и сварете ги. Откако ќе омекнат јаболките, исцедете ги.
  2. Лебот исечете го на потенки кришки и премачкајте ги со путерот, а потоа со мармалад од кајсии.
  3. Врз нив ставете ги сварените јаболки, наросете со оревите, сувото грозје и циметот.
  4. Потоа наредете уште еден ред леб кој иста така е премачкан со путер и мармалад.
  5. Јајцата, шеќерот и млекото изматете ги, потоа нанесете ги врз лебот.
  6. Оставете да отстои 10-тина минути, потоа печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: