Рецепти
Колач со јагоди
За подготовка на тестото освен бадеми може да употребите лешници или ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(6 )
Шеќер(340 Грама)
Бадеми(100 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(0.5 Пакување)
Слатка павлака(800 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Жолчка од јајце(6 )
Млеко(10 Децилитри)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Желатин(40 Грама)
Јагоди(350 Грама)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 45 минути
- Матете ги белките од јајцето и постепено додавајте шеќер.
- Додајте ги мелените бадеми, брашното и прашакот за печиво и убаво промешајте.
- Тавата за печење обложете ја со хартија за печење и разлејте ја добиената смеса. Печете во загреана рерна на 150°C околу половина час.
- Подготовка на филот: во сад растопете го чоколадото на пареа и помешајте го со слатката павлака.
- Подготовка на вториот фил: во друг сад додајте 6 децилитри млеко, 140 грама шеќер и ванилин шеќер и варете на оган додека не зоврие. Останатиот дел од млекото измешајте го со жолчките од јајце и 300 милилитри слатка павлака и варете на умерена температура додека смесата не се згусне.
- Желатинот измешајте го со 8 супени лажици ладна вода и кога ќе се зголеми, додајте го во смесата од вториот фил. Слатката павлака изматете ја со миксер и додајте ја во оладениот пудинг. На крај, додајте ги исечканите јагоди.
- Извадете го тестото што го печевте половина час и прелијте го со филот од чоколадо и оставете кратко да се подолади. Потоа додајте го филот од јагода и ванила и убаво израмнете.
- Крем шлагот од ванила изматете го со 2 децилитри млеко и додајте го врз филот. Пред да послужите, оставете го колачот во фрижидер да се стврдне, потоа исечете на коцки и декорирајте со парчиња јагода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во