Рецепти
Колач со јагоди Ана Ѓорова

За подготовка на тестото освен бадеми може да употребите лешници или ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(6 )

Шеќер(340 Грама)

Бадеми(100 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(0.5 Пакување)

Слатка павлака(800 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Жолчка од јајце(6 )

Млеко(10 Децилитри)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Желатин(40 Грама)

Јагоди(350 Грама)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 45 минути

  1. Матете ги белките од јајцето и постепено додавајте шеќер.
  2. Додајте ги мелените бадеми, брашното и прашакот за печиво и убаво промешајте.
  3. Тавата за печење обложете ја со хартија за печење и разлејте ја добиената смеса. Печете во загреана рерна на 150°C околу половина час.
  4. Подготовка на филот: во сад растопете го чоколадото на пареа и помешајте го со слатката павлака.
  5. Подготовка на вториот фил: во друг сад додајте 6 децилитри млеко, 140 грама шеќер и ванилин шеќер и варете на оган додека не зоврие. Останатиот дел од млекото измешајте го со жолчките од јајце и 300 милилитри слатка павлака и варете на умерена температура додека смесата не се згусне.
  6. Желатинот измешајте го со 8 супени лажици ладна вода и кога ќе се зголеми, додајте го во смесата од вториот фил. Слатката павлака изматете ја со миксер и додајте ја во оладениот пудинг. На крај, додајте ги исечканите јагоди.
  7. Извадете го тестото што го печевте половина час и прелијте го со филот од чоколадо и оставете кратко да се подолади. Потоа додајте го филот од јагода и ванила и убаво израмнете.
  8. Крем шлагот од ванила изматете го со 2 децилитри млеко и додајте го врз филот. Пред да послужите, оставете го колачот во фрижидер да се стврдне, потоа исечете на коцки и декорирајте со парчиња јагода.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: