Рецепти
Колач со јапонски јаболки
Доколку на располагање немате свежи јапонски јаболки, може да употребите мармалад од јапонски јаболки со тоа што ќе ја намалите дозата на шеќерот (од 120 грама на 60 грама)
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Оризово брашно(150 Грама)
Брашно од елда(90 Грама)
Брашно(60 Грама)
Сечкани ореви(40 Грама)
Јајце(2 )
Масло(80 Милилитри)
Кафеав шеќер(120 Грама)
Цимет(1 Кафена лажица)
Јапонско јаболко(2 зрели )
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Загрејте ја рерната на 170 степени.
- Зрелите јапонски јаболки издлабете ги и направете пире од внатрешноста.
- Јајцата изматете ги со шеќерот и со циметот околу 5 минути со миксер додека добиете убава пенаста смеса. Потоа додајте го и маслото и пирето од јапонски јаболки и мешајте со лажица.
- Просејте го брашното и измешајте го со печивото и со солта. Потоа додајте ги во смесата со јаболките. Додајте ги и сечканите ореви и добро промешајте.
- Смесата претурете ја во правоаголен калап за печење, а претходно врз него ставете хартија за печење премачкана со масло и наросена со брашно од ориз.
- Печете го колачот во загреаната рерна 45-50 минути. Проверете со чепкалка дали е готово – ако боцнете и ако нема останато од смесата на чепкалката, тогаш е готово.
- Готовиот колач оставете го да се подолади и послужете го со шолја топло кафе.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во