Рецепти
Колач со карамел и млеко Ана Ѓорова

Сочен колач од карамела и млеко по мексикански рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(2/2 Чаши)

Јајце(6 )

Кондензирано млеко(415 Милилитри)

Хопла(1 Чаша)

Млеко(1/2 Чаша)

Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на тивок оган ставете 1 чаша шеќер. Мешајте постојано додека шеќерот не се стопи и карамелизира. Внимавајте да не изгори и мешајте постојано.
  2. Откако шеќерот ќе се растопи, веднаш префрлете го во огноотпорни, мали, кружни садови за колачи додека не се излади.
  3. Изматете ги јајцата, додајте ги кондензираното и другото млеко, промешајте и постепено додавајте 1/2 чаша шеќер и ванилин шеќер.
  4. Смесата со млекото додајте ја во садовите со карамелата и потоа садовите префрлете ги врз друг поголем огноотпоред, длабок сад.
  5. Прелијте го огноотпорниот сад со 2-5 см вода и печете во рерна на максимум, околу 45 минути. Откако ќе се испече колачот, оставете го да се олади, а потоа да отстои во фрижидер најмалку 1 час.
  6. Пред послужување, земете 1 чинија и превртете ја смесата од кружните садови во чинијата. Карамелата ќе се прелие врз млекото. Уживајте!
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: