Рецепти
Колач со карамел и млеко
Сочен колач од карамела и млеко по мексикански рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(2/2 Чаши)
Јајце(6 )
Кондензирано млеко(415 Милилитри)
Хопла(1 Чаша)
Млеко(1/2 Чаша)
Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тенџере на тивок оган ставете 1 чаша шеќер. Мешајте постојано додека шеќерот не се стопи и карамелизира. Внимавајте да не изгори и мешајте постојано.
- Откако шеќерот ќе се растопи, веднаш префрлете го во огноотпорни, мали, кружни садови за колачи додека не се излади.
- Изматете ги јајцата, додајте ги кондензираното и другото млеко, промешајте и постепено додавајте 1/2 чаша шеќер и ванилин шеќер.
- Смесата со млекото додајте ја во садовите со карамелата и потоа садовите префрлете ги врз друг поголем огноотпоред, длабок сад.
- Прелијте го огноотпорниот сад со 2-5 см вода и печете во рерна на максимум, околу 45 минути. Откако ќе се испече колачот, оставете го да се олади, а потоа да отстои во фрижидер најмалку 1 час.
- Пред послужување, земете 1 чинија и превртете ја смесата од кружните садови во чинијата. Карамелата ќе се прелие врз млекото. Уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во