Рецепти
Колач со круши и бадеми
Вкусна торта што е повеќе круша отколку тесто – одлична за секој дел од денот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Круша(3 )
Јајце(2 )
Брашно(50 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Путер(125 Грама)
Шеќер(125 Грама)
Бадеми(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Крушите измијте ги, излупете ги, исчистете ги од семките и дршките и исечете ги на половинки.
- Во поголем сад со миксер изматете ги путерот и шеќерот додека добиете пенаста смеса.
- Потоа додајте ги јајцата едно по едно. Со лопатка измешајте го и брашното, 150 г мелени бадеми и прашокот за печиво.
- Смесата претурете ја во тава за печење обложена со намастена хартија за печење и убаво израмнете ја.
- Одозгора ставете ги половинките круши и печете го колачот во претходно загреана рерна на 190 степени околу 25 минути.
- Извадете го колачот од рерна, одозгора додајте ги останатите 50 г бадеми исечени на листови и допечете уште 8-10 минути. Проверете со чепкалка дали е печено – боцнете и ако излезе чиста чепкалката значи дека е печено.
- Кога ќе се подолади колачот, поросете го со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во