Рецепти
Колач со рогач
Лесен, брз и вкусен домашен колач – совршен за по ручекот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(2 Чаши)
Млеко(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Рогач(100 Грама)
Брашно(10-12 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 ќесичка )
Црно чоколадо(100 Грама)
Масло(2 лажици за глазурата )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јајцата и шеќерот добро се матат, па се додаваат маслото, млекото, рогачот и брашното помешано со прашокот за печиво.
- Се меша добро за да не останат грутки, се истура во помала тепсија и се пече на 180 степени околу 30 минути.
- Чоколадото се растопува со малку масло, па се прелива врз испечениот колач и се остава глазурата да се излади.
- Изладениот колач се сече на коцки и се полсужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во