Рецепти
Колач топло-ладно
Чоколаден колач со сладолед што се подготвува брзо и лесно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(120 Грама)
Путер(120 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Јајце(2 )
Жолчка од јајце(2 )
Брашно(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Загрејте ја рерната на 220°C.
- Премачкајте ги калапите за мафини со маргарин и со какао за да не се лепат.
- Во длабок сад ставете го исечканиот путер и искршеното чоколадо, па растопете ги на рингла на тивок оган со постојано мешање.
- Во течната смеса додајте го шеќерот во прав и мешајте со жица за матење за да се изедначи смесата.
- Додајте ги јајцата и жолчките и матете да добиете хомогена смеса.
- Додајте го и брашното, постепено мешајте со жицата за да нема грутки.
- Калапите наполнете ги со околу 3/4 од смесата.
- Ставете ги во загреаната рерна и печете ги 8-10 минути. Однадвор да се цврсти, а внатре меки.
- Внимателно одделете ги колачите од калапите и превртете ги на чинија.
- Се служат топли со топка сладолед.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во