Рецепти
Колачиња со крем
Колачиња со чоколаден прелив и крем кои одлично одат со шолја варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Маргарин(420 Грама)
Шеќер во прав(350 Грама)
Жолчка од јајце(4 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Црно чоколадо(2 реда + 60 грама )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во брашното раздробете 250-300 грама маргарин или путер, додајте 250 грама шеќер во прав, жолчките, малку изрендна кора од лимон и по желба уште една жолчка.
- Од состојките замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
- Расукајте го тестото со дебелина до 1 см и вадете разни форми со садови за колачи (гледајте да биде парен број).
- Наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги 15 минути на умерена температура.
- Во меѓувреме припремите го кремот: пенасто со миксер изматете 120 грама маргарин, матете, па постепено додавајте 100 грама шеќер во прав, ванилиниот шеќер и 2 ребра чоколадо за готвење кое претходно малку го омекнавте на пареа. Сето тоа измешајте го за да смесата биде благо пенаста.
- Половина од оладените колачиња намачкајте ги со кремот и преклопете ги со другата половина.
- Декорирајте ги со чоколадна глазура или само посипете ги со шеќер во прав.
*Чоколадна глазура: омекнете на пареа (поголемо тенџере со вода ставете на оган и кога ќе зоврие водата гответе ги чоколадото и путерот во друго помало тенџере врз поголемото со вода) 60 грама путер и 60 грама чоколадо, внимателно растопете ги и добро измешајте ги.
*Пред печење на колачињата, може да ги намачкате со жолчка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во