Рецепти
Колачиња со крем Ана Ѓорова

Колачиња со чоколаден прелив и крем кои одлично одат со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во брашното раздробете 250-300 грама маргарин или путер, додајте 250 грама шеќер во прав, жолчките, малку изрендна кора од лимон и по желба уште една жолчка.
  2. Од состојките замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
  3. Расукајте го тестото со дебелина до 1 см и вадете разни форми со садови за колачи (гледајте да биде парен број).
  4. Наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги 15 минути на умерена температура.
  5. Во меѓувреме припремите го кремот: пенасто со миксер изматете 120 грама маргарин, матете, па постепено додавајте 100 грама шеќер во прав, ванилиниот шеќер и 2 ребра чоколадо за готвење кое претходно малку го омекнавте на пареа. Сето тоа измешајте го за да смесата биде благо пенаста.
  6. Половина од оладените колачиња намачкајте ги со кремот и преклопете ги со другата половина.
  7. Декорирајте ги со чоколадна глазура или само посипете ги со шеќер во прав.

*Чоколадна глазура: омекнете на пареа (поголемо тенџере со вода ставете на оган и кога ќе зоврие водата гответе ги чоколадото и путерот во друго помало тенџере врз поголемото со вода) 60 грама путер и 60 грама чоколадо, внимателно растопете ги и добро измешајте ги.

*Пред печење на колачињата, може да ги намачкате со жолчка.

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: