Рецепти
Колачиња со крем Ана Ѓорова

Колачиња со чоколаден прелив и крем кои одлично одат со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во брашното раздробете 250-300 грама маргарин или путер, додајте 250 грама шеќер во прав, жолчките, малку изрендна кора од лимон и по желба уште една жолчка.
  2. Од состојките замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
  3. Расукајте го тестото со дебелина до 1 см и вадете разни форми со садови за колачи (гледајте да биде парен број).
  4. Наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги 15 минути на умерена температура.
  5. Во меѓувреме припремите го кремот: пенасто со миксер изматете 120 грама маргарин, матете, па постепено додавајте 100 грама шеќер во прав, ванилиниот шеќер и 2 ребра чоколадо за готвење кое претходно малку го омекнавте на пареа. Сето тоа измешајте го за да смесата биде благо пенаста.
  6. Половина од оладените колачиња намачкајте ги со кремот и преклопете ги со другата половина.
  7. Декорирајте ги со чоколадна глазура или само посипете ги со шеќер во прав.

*Чоколадна глазура: омекнете на пареа (поголемо тенџере со вода ставете на оган и кога ќе зоврие водата гответе ги чоколадото и путерот во друго помало тенџере врз поголемото со вода) 60 грама путер и 60 грама чоколадо, внимателно растопете ги и добро измешајте ги.

*Пред печење на колачињата, може да ги намачкате со жолчка.

Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: