Рецепти
Колачиња со крем Ана Ѓорова

Колачиња со чоколаден прелив и крем кои одлично одат со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во брашното раздробете 250-300 грама маргарин или путер, додајте 250 грама шеќер во прав, жолчките, малку изрендна кора од лимон и по желба уште една жолчка.
  2. Од состојките замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
  3. Расукајте го тестото со дебелина до 1 см и вадете разни форми со садови за колачи (гледајте да биде парен број).
  4. Наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги 15 минути на умерена температура.
  5. Во меѓувреме припремите го кремот: пенасто со миксер изматете 120 грама маргарин, матете, па постепено додавајте 100 грама шеќер во прав, ванилиниот шеќер и 2 ребра чоколадо за готвење кое претходно малку го омекнавте на пареа. Сето тоа измешајте го за да смесата биде благо пенаста.
  6. Половина од оладените колачиња намачкајте ги со кремот и преклопете ги со другата половина.
  7. Декорирајте ги со чоколадна глазура или само посипете ги со шеќер во прав.

*Чоколадна глазура: омекнете на пареа (поголемо тенџере со вода ставете на оган и кога ќе зоврие водата гответе ги чоколадото и путерот во друго помало тенџере врз поголемото со вода) 60 грама путер и 60 грама чоколадо, внимателно растопете ги и добро измешајте ги.

*Пред печење на колачињата, може да ги намачкате со жолчка.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: