Рецепти
Компири со сланина Ана Ристеска

Брз ручек со млади компири кој можете да го искомбинирате со свежа сезонска салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млад компир(800 Грама)

Кромид(1 Главица)

Сланина(исечена на коцки 100 Грама)

Бело вино(1/2 Чаша)

Пилешка супа(1/2 Чаша)

Путер(40 Грама)

Ловоров лист(1 )

Магдонос

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Излупете го кормидот и исечкајте го.
  2. Загрејте го путерот во една тава и пржете го на тивок оган заедно со шеќерот и ловоровиот лист, се додека не стане стаклест. Доколку е потребно додајте 2-3 лажици топла вода.
  3. Потоа полијте го со виното и оставете го да испари, па извадете го кормидот од тавата и оставете го на страна.
  4. Пржете ја сланината во тава без маснотија се додека не зарумени, а потоа додајте ги компирите и кромидот.
  5. Посолете ги, попиперете ги, полијте ги со топлата супа и пржете ги на умере оган 10 минути.
  6. Тргнете ги од оган, оставете ги 5 минути да отстојат, па зачинете ги со една лажица исечкан магдонос и сервирајте ги.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: