Рецепти
Коприварник (посно)
Вкусен коприварник по рецептот на баба како одлична идеја за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Квасец(40 Грама)
Вода(топла 500 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Коприва(300 Грама)
Праз(1 страк )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 100 минути
- Квасецот со едно лажиче шеќер, малку вода и 2 лажички брашно се размешува и се чека да нарасне. Се додава во брашното и маслото, па со топла вода се замесува тесто, се остава половина час да стаса.
- Стасаното тесто се дели на 6 топки, врз 4 од нив се ренда претходно замрзнат маргарин.
- Се редат три од топчињата едно врз друго, на последното да нема маргарин, и со сукало се прави округла кора која ќе биде поголема од тавата во која ќе се пече коприварникот.
- Во намрсен плех се става кората. Претходно во тенџере на оган се пржи еден страк праз и 300 г млада коприва со малку сол и бибер. Откако ќе се испржи, се истура врз кората во плехот, а од надворешниот дел на тестото се прави витка.
- Потоа, со преостанатите две топки од тестото се сука уште една кора и се поклопува целиот плех одозгора. Врз зелникот со виљушка се прават неколку дупчиња и се ставаат парченца маргарин.
- Се пече во загреана рерна на 200 степени 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во