Рецепти
Коприварник (посно) Ана Ристеска

Вкусен коприварник по рецептот на баба како одлична идеја за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Квасец(40 Грама)

Вода(топла 500 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Коприва(300 Грама)

Праз(1 страк )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 100 минути

  1. Квасецот со едно лажиче шеќер, малку вода и 2 лажички брашно се размешува и се чека да нарасне. Се додава во брашното и маслото, па со топла вода се замесува тесто, се остава половина час да стаса.
  2. Стасаното тесто се дели на 6 топки, врз 4 од нив се ренда претходно замрзнат маргарин.
  3. Се редат три од топчињата едно врз друго, на последното да нема маргарин, и со сукало се прави округла кора која ќе биде поголема од тавата во која ќе се пече коприварникот.
  4. Во намрсен плех се става кората. Претходно во тенџере на оган се пржи еден страк праз и 300 г млада коприва со малку сол и бибер. Откако ќе се испржи, се истура врз кората во плехот, а од надворешниот дел на тестото се прави витка.
  5. Потоа, со преостанатите две топки од тестото се сука уште една кора и се поклопува целиот плех одозгора. Врз зелникот со виљушка се прават неколку дупчиња и се ставаат парченца маргарин.
  6. Се пече во загреана рерна на 200 степени 40 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: