Рецепти
Коприварник (посно) Ана Ристеска

Вкусен коприварник по рецептот на баба како одлична идеја за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Квасец(40 Грама)

Вода(топла 500 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Коприва(300 Грама)

Праз(1 страк )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 100 минути

  1. Квасецот со едно лажиче шеќер, малку вода и 2 лажички брашно се размешува и се чека да нарасне. Се додава во брашното и маслото, па со топла вода се замесува тесто, се остава половина час да стаса.
  2. Стасаното тесто се дели на 6 топки, врз 4 од нив се ренда претходно замрзнат маргарин.
  3. Се редат три од топчињата едно врз друго, на последното да нема маргарин, и со сукало се прави округла кора која ќе биде поголема од тавата во која ќе се пече коприварникот.
  4. Во намрсен плех се става кората. Претходно во тенџере на оган се пржи еден страк праз и 300 г млада коприва со малку сол и бибер. Откако ќе се испржи, се истура врз кората во плехот, а од надворешниот дел на тестото се прави витка.
  5. Потоа, со преостанатите две топки од тестото се сука уште една кора и се поклопува целиот плех одозгора. Врз зелникот со виљушка се прават неколку дупчиња и се ставаат парченца маргарин.
  6. Се пече во загреана рерна на 200 степени 40 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: