Рецепти
Коцки со кајсии и праски
Богат колач со кајсии, парчиња праски, пудинг, шлаг и сочен пандишпан
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компот од кајсии(300 Грама)
Праска(2-3 Грама)
Маргарин(200 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(6 )
Брашно(200 Грама)
Прашок за печиво(2 Супени лажици)
Желатин(2 Пакувања)
Млеко(5 Децилитри)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Шлаг во прав(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пенасто изматете го маргаринот со 200 грама шеќер и со ванилиниот шеќер. Додавајте едно по едно јајце (секое јајце матете го 1/2 минута со миксер).
- Брашното измешајте го со прашакот за печиво и потепено додавајте го во смесата со јајцата и шеќерот.
- Добиената смеса ставете ја во намрсен плех со димензии 30х40 сантиметри, ставете го плехот во загреана рерна на 180 степени и печете околу 20-тина минути, а потоа оставете настрана да се олади.
- Исцедете ги праските, зачувајте го сокот, а овошјето исечете го на парчиња по должина.
- Во тенџере ставете 1 пакување желатин и прелијте го со 4 лажици вода, оставете да отстои 10-тина минути, а потоа стопете го на тивок оган.
- Додајте го сокот од компотот во тенџерето (околу 4 децилитри) и со постојано мешање загрејте го, но не треба да зоврие.
- Распоредете го овошјето врз оладеното тесто и прелијте го со разладениот течен сок. Тестото би требало да упие од сокот и да стане сочно и лесно.
- Другата ќесичка желатин прелијте ја со 4 лажици вода и оставете да набабри.
- Пудингот од ванила сварете го со 50 грама шеќер според упатството на пакувањето, а потоа измешајте го со стопениот желатин и целата смеса прелијте ја врз овошјето.
- Оставете го пудингот да се олади, подгответе го шлагот, а потоа нанесете врз колачот. Исечете го на коцки и декорирајте со свежи парчиња праски одозгора врз секое парче.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во