Рецепти
Крап на преспански начин Ана Ѓорова

Специјалитет од преспанскиот крај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(2 Килограми)

Сланина(150 Грама)

Целер(1 )

Кромид(2 Главици)

Домат(1 )

Морков(200 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во тава на оган загрејте маслиново масло, а потоа додајте исечкани моркови, целер и кромид.
  2. Исечкајте ја сланината и пропржете ја во тавата со зеленчукот. Наросете мелен црн пипер и сол и мешајте.
  3. Половина од смесата во тавата извадете ја и тргнете ја во чинија настрана, а во тавата додајте исечкан домат и промешајте.
  4. Исчистениот крап засечете го на неколку места и шпикувајте го со парчиња сланина и потоа полнете го со претходно приготвената смеса од тавата. Додајте и сечкан магдонос по желба.
  5. Во тава за печење ставете масло и додајте половина од филот во чинијата, а потоа ставете го полнетиот крап.
  6. Налејте одозгора вино и вода и уште малку маслиново масло, па ставете да се пече 60-тина минути на температура од 200°C. Преспанскиот крап послужете го на чинија со преливот во кој се подготвуваше и декорирајте со парчиња лимон и магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: