Рецепти
Крап на преспански начин Ана Ѓорова

Специјалитет од преспанскиот крај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(2 Килограми)

Сланина(150 Грама)

Целер(1 )

Кромид(2 Главици)

Домат(1 )

Морков(200 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во тава на оган загрејте маслиново масло, а потоа додајте исечкани моркови, целер и кромид.
  2. Исечкајте ја сланината и пропржете ја во тавата со зеленчукот. Наросете мелен црн пипер и сол и мешајте.
  3. Половина од смесата во тавата извадете ја и тргнете ја во чинија настрана, а во тавата додајте исечкан домат и промешајте.
  4. Исчистениот крап засечете го на неколку места и шпикувајте го со парчиња сланина и потоа полнете го со претходно приготвената смеса од тавата. Додајте и сечкан магдонос по желба.
  5. Во тава за печење ставете масло и додајте половина од филот во чинијата, а потоа ставете го полнетиот крап.
  6. Налејте одозгора вино и вода и уште малку маслиново масло, па ставете да се пече 60-тина минути на температура од 200°C. Преспанскиот крап послужете го на чинија со преливот во кој се подготвуваше и декорирајте со парчиња лимон и магдонос.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: