Рецепти
Крекери со просо Ана Ѓорова

Солена ужинка што е одлична за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(10 Грама)

Брашно(200 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Путер(или маргарин 75 грама )

Млеко(140 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Половина од просото се меле во машина за мелење кафе.
  2. Се меша со преостанатото просо, се додава брашно и се посолува.
  3. Се додава путер и добро се замесува, а потоа со прсти се рони смесата.
  4. Млекото се загрева, па се додава мед и се меша да се стопи.
  5. Потоа во изронетата смеса се додава млеко, па повторно се замесува за да стане хомогена.
  6. На набашнета површина се развлекува кора, но не многу тенка, и се сечат облици по желба. Со виљушка се боцка на неколку места. Може да се наросат со ким, лен или сусам по желба.
  7. Крекерите се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 180 степени околу 10 минути. Потоа се вртат и се печат од другата страна уште 10-15 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: