Рецепти
Крекери со просо Ана Ѓорова

Солена ужинка што е одлична за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(10 Грама)

Брашно(200 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Путер(или маргарин 75 грама )

Млеко(140 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Половина од просото се меле во машина за мелење кафе.
  2. Се меша со преостанатото просо, се додава брашно и се посолува.
  3. Се додава путер и добро се замесува, а потоа со прсти се рони смесата.
  4. Млекото се загрева, па се додава мед и се меша да се стопи.
  5. Потоа во изронетата смеса се додава млеко, па повторно се замесува за да стане хомогена.
  6. На набашнета површина се развлекува кора, но не многу тенка, и се сечат облици по желба. Со виљушка се боцка на неколку места. Може да се наросат со ким, лен или сусам по желба.
  7. Крекерите се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 180 степени околу 10 минути. Потоа се вртат и се печат од другата страна уште 10-15 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: