Рецепти
Крекери со просо Ана Ѓорова

Солена ужинка што е одлична за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(10 Грама)

Брашно(200 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Путер(или маргарин 75 грама )

Млеко(140 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Половина од просото се меле во машина за мелење кафе.
  2. Се меша со преостанатото просо, се додава брашно и се посолува.
  3. Се додава путер и добро се замесува, а потоа со прсти се рони смесата.
  4. Млекото се загрева, па се додава мед и се меша да се стопи.
  5. Потоа во изронетата смеса се додава млеко, па повторно се замесува за да стане хомогена.
  6. На набашнета површина се развлекува кора, но не многу тенка, и се сечат облици по желба. Со виљушка се боцка на неколку места. Може да се наросат со ким, лен или сусам по желба.
  7. Крекерите се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 180 степени околу 10 минути. Потоа се вртат и се печат од другата страна уште 10-15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: