Рецепти
Крекери со просо Ана Ѓорова

Солена ужинка што е одлична за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(10 Грама)

Брашно(200 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Путер(или маргарин 75 грама )

Млеко(140 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Половина од просото се меле во машина за мелење кафе.
  2. Се меша со преостанатото просо, се додава брашно и се посолува.
  3. Се додава путер и добро се замесува, а потоа со прсти се рони смесата.
  4. Млекото се загрева, па се додава мед и се меша да се стопи.
  5. Потоа во изронетата смеса се додава млеко, па повторно се замесува за да стане хомогена.
  6. На набашнета површина се развлекува кора, но не многу тенка, и се сечат облици по желба. Со виљушка се боцка на неколку места. Може да се наросат со ким, лен или сусам по желба.
  7. Крекерите се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 180 степени околу 10 минути. Потоа се вртат и се печат од другата страна уште 10-15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: