Рецепти
Крем салата од цвекло
Кремаста и освежителна салата од цвекло
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(600 Грама)
Лук(4-5 Чешниња)
Сирење(200 Грама)
Крем сирење(200 Грама)
Кисела павлака(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подогтвува за помалку од 80 минути
- Цвеклото се сече на покрупни парчиња и се става во тава обложена со алуминиумска фолија.
- Потоа, во цвеклото се додава ситно исечканиот лук, па ориганото, целерот, биберот, солта и маслото.
- Смесата се завиткува во фолијата и потоа се става во загреана рерна и се остава да се пече омекне (приближно 1 час)
- Отако ќе се извади од рерна, испеченото цвекло се пасира со специјална лажица за пасирање.
- Кога ќе се излади испасираната смеса, се додаваат павлаката и кремот, како и белот сирење.
- Се продолжува со пасирање додека останат што поситни парчиња од цвеклото.
- По желба, можат да се додадат и други зачини, па се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во