Рецепти
Кремаста салата со бело вино
Кремаста салата што е одлично предјадење за со разни печива, пити, кифли и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Сирење(300 Грама)
Лук(3 Чешниња)
Кисела павлака(360 Грама)
Бело вино(200 Милилитри)
Ореви(или кикирики 100 грама )
Ориз(200 Грама)
Шунка(300 Грама)
Мајонез(250 Грама)
Морков(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Две чешниња лук и кромидот ситно се сечкаат и се пржат на загреано масло во тенџере на оган.
- Откако ќе омекнат, се додава оризот и ренданиот морков.
- Откако оризот ќе се запржи, се додава белото вино и 300 мл вода.
- Се зачинува со бибер и сол и се вари додека течноста да испари.
- Преостанатиот лук се гмечи и се меша со дробеното сирење, мелените ореви (или кикирики) и исечканата шунка.
- Сето тоа добро се меша и се додава изладената содржина од тенџерето со ориз, киселата павлака и мајонезот и салатата се меша.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во