Рецепти
Крцкави шкампи
Рецепт за шкампи подготвени на јапонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шкампи(500 Грама)
Лук во прав(1 Супена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)
Белка од јајце(2 )
Сол(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Шкампите измијте ги и исушете ги.
- Потоа наросете ги со лук во прав, прелијте ги со маслиново масло и добро измешајте ги за да упијат зачините во нив.
- Белката од јајцето убаво изматете ја со вилушка додека не добиете бела пена, па додајте сол, една лажица брашно и ситно исечкан лук и мешајте додека додека не добиете убава смеса.
- Сите шкампи тркалајте ги во смесата, а потоа во тава со повеќе врело масло, испржете ги додека не добијат светложолта боја.
- Кога ќе бидат готови, прелијте ги со сок од лимон и гарнир по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во