Рецепти
Куглов од шпагети Ана Ѓорова

Креативна „торта“ од шпагети со мелено месо и доматен сос за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шпагети(500 Грама)

Мешано мелено месо(350 Грама)

Доматно пире(400 Милилитри)

Рендан пармезан(или ситно рендан овчи кашкавал 200 г )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Морков(2 )

Вегета

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и испржете ги. Откако ќе омекнат, додајте го изренданиот морков и промешајте.
  2. Потоа додајте го и меленото месо и зачинете со зачини по вкус.
  3. Откако месото ќе се испржи, се додава доматното пире и убаво се промешува за да месото го впие сокот од доматите. Тргнете настрана.
  4. Во тенџере зовријте вода со малку масло и сол. Откако водата ќе зоврие, додајте ги шпагетите и варете ги.
  5. Потоа исцедете ги и половина од шпагетите ставете ги во калап за куглов, премачкан со маргарин.
  6. Врз шпагетите изрендајте кашкавал или пармезан, па истурете од смесата со месо.
  7. Врз смесата повторно се ренда кашкавал и на крај се става другата половина од шпагетите.
  8. Одозгора наросете уште кашкавал и печете во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути.
  9. Тортата од шпагети извадете ја од рерна и оставете ја 10-тина минути да се излади, исечете и сервирајте.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: