Рецепти
Куглов од шпагети
Креативна „торта“ од шпагети со мелено месо и доматен сос за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шпагети(500 Грама)
Мешано мелено месо(350 Грама)
Доматно пире(400 Милилитри)
Рендан пармезан(или ситно рендан овчи кашкавал 200 г )
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Морков(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и испржете ги. Откако ќе омекнат, додајте го изренданиот морков и промешајте.
- Потоа додајте го и меленото месо и зачинете со зачини по вкус.
- Откако месото ќе се испржи, се додава доматното пире и убаво се промешува за да месото го впие сокот од доматите. Тргнете настрана.
- Во тенџере зовријте вода со малку масло и сол. Откако водата ќе зоврие, додајте ги шпагетите и варете ги.
- Потоа исцедете ги и половина од шпагетите ставете ги во калап за куглов, премачкан со маргарин.
- Врз шпагетите изрендајте кашкавал или пармезан, па истурете од смесата со месо.
- Врз смесата повторно се ренда кашкавал и на крај се става другата половина од шпагетите.
- Одозгора наросете уште кашкавал и печете во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути.
- Тортата од шпагети извадете ја од рерна и оставете ја 10-тина минути да се излади, исечете и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во