Рецепти
Кускус со мешан зеленчук Ана Ѓорова

Лесно јадење од варен зеленчук и кускус што ќе ве изненади со вкусот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(300 Грама)

Суво нане

Лимон(1/2 )

Наут(200 грама, варен )

Црвен кромид(2 Главици)

Тиквичка(3 )

Морков(2 )

Грашок(100 грама, замрзнат )

Бистра зеленчукова супа(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Шафран

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кускусот ставете го во една тава и полијте го со 3 л зовриена вода со малку сол во која сте додале 2 лажици масло.
  2. Оставете да се згрутчи кускусот, а потоа раздвојте го со 2 виљушки и зачинете го со сокот од лимон и со исечканото нане.
  3. Излупете го кромидот и исечете го на тенки кришки; исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчиња.
  4. Останатото масло загрејте го во тава и пржете го кромидот, морковите и тиквичките. Полијте ги со половината од супата и варете ги 10 минути.
  5. Додајте ги сварениот наут (ако не е готов наутот, треба да отстои во вода преку ноќ и утредента да се вари) и грашакот, полијте ги со останатата топла супа во која сте го додале шафранот, посолете ја, додајте бибер и варете ја уште 10 минути.
  6. Тргнете ја тавата од оган и посипете го зеленчукот со исечканиот магдонос. Сервирајте го кускусот со зеленчукот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: