Рецепти
Ладна супа од грашак и магдонос Ана Ѓорова

Одлична е за во топлите денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Лук(4 Чешниња)

Маслиново масло

Сол

Грашок(500 Грама)

Магдонос(40 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1 Литар)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Рендана кора од лимон(од 1/2 лимон )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исечкајте ги кромидот и лукот.
  2. Во големо тенџере на рингла загрејте го маслото па пропржете ги лукот и кромидот со малку сол, околу 5-10 минути додека убаво омекнат и добијат кафенкаста боја. Внимавајте да не ги изгорете и мешајте повремено со лажица додека пржите.
  3. Потоа додајте ја зеленчуковата супа (оставете настрана 1 чаша од целото количество), грашокот и варете. Кога грашакот ќе се свари, додајте го магдоносот, гответе уште неколку минути и тргнете од оган.
  4. Смесата во тенџерето изблендирајте ја со рачен миксер или во блендер на неколку пати. Блендирајте додека добиете хомогена смеса, додајте уште супа по потреба.
  5. Потоа додајте го сокот и кората од лимон, маслиновото масло и зачинете по вкус.
  6. Оставете ја супата да се олади, ставете ја во фрижидер додека целосно се олади и послужете ја ладна.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: