Мек колач со овошен прелив и течно чоколадо во средината – одлична комбинација што нема да ве остави рамнодушни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минутиБело чоколадо(125 грама + 6 коцкички )
Путер(100 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Јајце(3 )
Брашно(70 Грама)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Малини(100 Грама)
Шеќер(30 грама (за преливот) )
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минутии
- Во тенџере на тивок оган растопете ги путерот и белото чоколадо.
- Тргнете од оган, додајте го шеќерот во прав и мешајте со жица за матење.
- Додајте ги јајцата едно по едно и продолжете да мешате со жицата за матење додека добиете хомогена смеса.
- На крајот додајте ги и брашното и ванилата и мешајте.
- Смесата претурете ја во калапи за мафини (претходно премачкајте ги со путер), во средината на секое колаче ставете по коцка бело чоколадо.
- Печете во веќе загреана рерна на 200°C околу 12-14 минути.
*Времето на печење може да биде и помалку. Направете проба и прво печете еден мафин, видете колку време е потребно за да колачето се испече, а сепак да биде течно како пудинг во средината. Готови се кога на површината ќе почнат да фаќаат малку коричка.
7. Во меѓувреме правете го сосот од малини: во блендер изблендирајте ги малините со шеќерот и готовите колачи прелијте ги со сосот.