Рецепти
Лазањи со спанаќ и печурки
Вкусни вегетаријански лазањи за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(1 Пакување)
Спанаќ(1 Килограм)
Свежи шампињони(300-400 Грама)
Млеко(400 Милилитри)
Кисела павлака(200-300 Грама)
Брашно(3 Супени лажици)
Кашкавал(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тава на масло се пропржуваат сечканите шампињони и кога убаво ќе заруменат се додава брашното. Се меша додека смесата зарумени, па се додава млекото за да се добие густа смеса.
- Се трга од оган и се додаваат павлаката, сол, бибер и вегета и се меша.
- Лазањите се ставаат во загреана вода една по една. Се оставаат 1-2 минути и потоа се цедат.
- Во друг сад со загреана вода се става спанаќот да омекне, а потоа се сечка.
- Огноотпорен сад се премачкува со масло, па се става смесата со печурки, се редат лазањите една до друга, па пак од смесата и се додава спанаќот. Постапката се повторува додека се потрошат состојките.
- Одозгора се ренда кашкавалот и лазањите се ставаат да се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во