Рецепти
Лазањи со тиква
Вкусни и ароматични лазањи со варена тиква и бешамел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(500 Грама)
Тиква(1 Килограм)
Рузмарин(3 Гранчиња)
Лук(1 Чешне)
Рендан пармезан(40 Грама)
Бистра зеленчукова супа(100 Милилитри)
Маслиново масло(50 Грама)
Млеко(500 Грама)
Путер(50 Грама)
Брашно(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Тиквата преполовете ја, излупете ја и извадете ѝ ги семките, а потоа исечете ја на коцки.
- Чешнето лук преполовете го и пржете го со малку масло заедно со исечканиот рузмарин.
- Извадете го чешнето лук и додајте една кутлача од готовата зеленчукова супа. Почекајте смесата да проврие, па додајте ја тиквата и гответе околу 15 минути на умерен оган додека омекне. Додавајте по потреба уште супа.
- Во меѓувреме во тенџере стоплете го млекото и додајте го морското оревче, претходно растопениот путер и брашното. Гответе на умерен оган и мешајте со жица за да не се направат грутки.
- Во огноотпорен сад распоредете со лажица од сосот со млеко, потоа наредете листови лазања и на крај смесата со тиква. Повторете ја постапката додека го потрошите материјалот и завршете со слој лазања.
- Печете ја лазањата во загреана рерна на 180°C околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во