Рецепти
Леб Дедо Мраз
Оригинален рецепт за декоративен леб, кој може да го подготвите за празниците и да ги изненадите помладите членови од семејството
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(750 Грама)
Вода(190 Милилитри)
Квасец во прав(6 Грама)
Млеко(120 Милилитри)
Сол(15 Грама)
Масло(60 Грама)
Путер(90 Грама)
Шеќер(7 Грама)
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот во прав измешајте го со млаката вода. Потоа измешајте го и брашното.
- Млекото малку загрејте го (да биде млако) и измешајте го со шеќерот и со солта и додајте го со брашното.
- Додавајте постепено и масло, мешајте со дланките, додајте го и омекнатиот путер и замесете меко тесто. Оставете го да стаса неколку часа.
- Поделете го тестото на два дела, еден дел од околу 900 грама, а другиот 450 грама. Расукајте го поголемиот дел од тестото во форма на триаголник со должина од 36 см, тесниот дел 6 см, а основата околу 20-23 см. Попрскајте го тестото со вода.
- Потоа помалото тесто расукајте го и со нож исечете ленти од околу 1 см дебелина. Наредете го тестото на основата на триаголникот како брадата на Дедо Мраз.
- Направете и топче од вишокот тесто (нос), помали ленти (бркови) и поголемо топче (врвот на капата).
- Ставете го тестото во плех со намастена хартија за печење. Ставете му очи од маслинките, а прехрамбената боја измешајте ја со 1 матено јајце и намачкајте ја капата.
- Печете го лебот на 180 степени, 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во