Рецепти
Леб од чоколадо и банана
За овој рецепт може да искористите што позрели банани
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зрела банана(2 )
Несолен путер(8 Супени лажици)
Кафеав шеќер(4 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Јајце(2 )
Нискомаслена павлака(0.5 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Брашно(1.5 Чаша)
Какао(2 Чаши)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Црно чоколадо(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт ви се потребни помалку од 60 минути
- Ставете ги исечканите банани, путерот, шеќерот и солта во тенџере да се сварат околу 3-5 минути и мешајте.
- Во друг сад, додадете го брашното, какаото во прав и сода бикарбоната и промешајте.
- Откога бананите ќе се оладат, додадете ги јајцата, павлаката и екстрактот од ванила и добро промешајте или ставете ги во блендер и изблендирајте.
- Потоа, во смесата со бананите додадете ја смесата со брашното и со лажица малку промешајте.
- Добиената смеса распоредете ја во тава за печење и печете 40-50 минути на 170 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во