Рецепти
Леќа со пржена сланина Ана Ристеска

Ова јадење ви предлагаме да го послужите со суво бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во далбок сад со вода ја ставаме леќата да отстои 15 минути и ја цедиме во цедалка. Ја ставаме да се вари во тенџере со вода на оган и го додаваме ловоровиот лист.
  2. Главицата кромид ситно ја сечкаме, ја пржиме на загреано масло во тава на оган и мешаме со лажица.
  3. Киселите краставички ги сечкаме на ситни коцки, а сардините на парчиња, и ги додаваме во тавата со омекнатиот кромид.
  4. Копарот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Содржината од тавата ја додаваме во тенџерето со леќата и промешуваме.
  5. Брашното го додаваме во садот со павлаката и промешуваме. И павлаката со брашното ја додаваме во тенџерето и мешаме со лажица. Откако леќата ќе ја добие потребната густина со црпалка ја сервираме во чорбалак.
  6. Лентите сланина ги сечеме на тенки долгнавести парчиња и ги пржиме во тава на оган. Откако ќе поруменат ги нанесуваме врз леќата.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: