Рецепти
Леќа со пржена сланина
Ова јадење ви предлагаме да го послужите со суво бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(500 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Копар(2-3 Гранчиња)
Сардини во конзерва(150 Грама)
Димена сланина(100 Грама)
Брашно(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во далбок сад со вода ја ставаме леќата да отстои 15 минути и ја цедиме во цедалка. Ја ставаме да се вари во тенџере со вода на оган и го додаваме ловоровиот лист.
- Главицата кромид ситно ја сечкаме, ја пржиме на загреано масло во тава на оган и мешаме со лажица.
- Киселите краставички ги сечкаме на ситни коцки, а сардините на парчиња, и ги додаваме во тавата со омекнатиот кромид.
- Копарот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Содржината од тавата ја додаваме во тенџерето со леќата и промешуваме.
- Брашното го додаваме во садот со павлаката и промешуваме. И павлаката со брашното ја додаваме во тенџерето и мешаме со лажица. Откако леќата ќе ја добие потребната густина со црпалка ја сервираме во чорбалак.
- Лентите сланина ги сечеме на тенки долгнавести парчиња и ги пржиме во тава на оган. Откако ќе поруменат ги нанесуваме врз леќата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во