Рецепти
Леќа со пржена сланина Ана Ристеска

Ова јадење ви предлагаме да го послужите со суво бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во далбок сад со вода ја ставаме леќата да отстои 15 минути и ја цедиме во цедалка. Ја ставаме да се вари во тенџере со вода на оган и го додаваме ловоровиот лист.
  2. Главицата кромид ситно ја сечкаме, ја пржиме на загреано масло во тава на оган и мешаме со лажица.
  3. Киселите краставички ги сечкаме на ситни коцки, а сардините на парчиња, и ги додаваме во тавата со омекнатиот кромид.
  4. Копарот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Содржината од тавата ја додаваме во тенџерето со леќата и промешуваме.
  5. Брашното го додаваме во садот со павлаката и промешуваме. И павлаката со брашното ја додаваме во тенџерето и мешаме со лажица. Откако леќата ќе ја добие потребната густина со црпалка ја сервираме во чорбалак.
  6. Лентите сланина ги сечеме на тенки долгнавести парчиња и ги пржиме во тава на оган. Откако ќе поруменат ги нанесуваме врз леќата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: