Рецепти
Лесен десерт со банани Ана Ѓорова

Едноставен десерт од свежи банани со домашен прелив од карамела за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Банана(1 )

Бисквити(4 )

Слатка павлака(100 Милилитри)

Кафеав шеќер(120 Грама)

Путер(120 Грама)

Млеко(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Прво припремете го преливот од карамела: растопете го путерот со шеќерот во тенџере на тивок оган и мешајте додека шеќерот целосно се растопи. Внимавајте да не изгори.
  2. Потоа додајте го млекото и оставете на оган додека смесата зоврие и се згусне, цело време мешајќи. Кога ќе добиете хомоген густ крем, тргнете го тенџерето настрана.
  3. Настрана во сад изматете ја слатката павлака со миксер во цврст снег.
  4. Бисквитите издробете ги и ставете ги во стаклени чаши, додајте ги исечканите банани, прелијте ги со карамелата и со готварски шприц декорирајте со шлагот. Потоа наредете уште еден слој од состојките додека се потрошат и послужете.

*Од карамела преливот може да ви испадне поголемо количество, но може да го употребите со разни десерти, сладоледи и колачи.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: