Рецепти
Лесен десерт со банани Ана Ѓорова

Едноставен десерт од свежи банани со домашен прелив од карамела за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Банана(1 )

Бисквити(4 )

Слатка павлака(100 Милилитри)

Кафеав шеќер(120 Грама)

Путер(120 Грама)

Млеко(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Прво припремете го преливот од карамела: растопете го путерот со шеќерот во тенџере на тивок оган и мешајте додека шеќерот целосно се растопи. Внимавајте да не изгори.
  2. Потоа додајте го млекото и оставете на оган додека смесата зоврие и се згусне, цело време мешајќи. Кога ќе добиете хомоген густ крем, тргнете го тенџерето настрана.
  3. Настрана во сад изматете ја слатката павлака со миксер во цврст снег.
  4. Бисквитите издробете ги и ставете ги во стаклени чаши, додајте ги исечканите банани, прелијте ги со карамелата и со готварски шприц декорирајте со шлагот. Потоа наредете уште еден слој од состојките додека се потрошат и послужете.

*Од карамела преливот може да ви испадне поголемо количество, но може да го употребите со разни десерти, сладоледи и колачи.

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: