Рецепти
Летен пудинг
Без да месите тесто и без печење, овој aнглиски овошен десерт е одличен за во летните денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леб(450 Грама)
Малини(6 Чаши)
Црвени рибизли(2 Чаши)
Капини(2 Чаши)
Шеќер(1 Чаша)
Цимет(3/4 Кафена лажица)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Маскарпоне сирење(170 Грама)
Хопла(1 Чаша)
Вода(1/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути
- Наредете ги ѕидовите и дното на еден длабок сад со кришки леб, така што садот од нигде нема да наѕирка.
- Во тавче на средна температура ставете ги малините, црвените рибизли, боровинките, циметот, шеќерот и водата. Гответе ги додека овошките не омекнат и почнат да испуштаат сокови. Мешајте повремено и внимавајте смесата да не зоврие. Кога ќе завршите со готвење, тргнете го садот настрана околу 10 минути за да се олади
- Вака оладениот фил, ставете го во садот обвиен со леб.
- Одозгора ставете уште неколку кришки леб за целосно да биде затворено и со некоја чинија која има помал дијаметар од садот притиснете го пудингот одозгора и во таа чинија ставете некој потежок предмет, како лименка на пример и ставете го садот да отстои во фрижидер преку ноќ.
- Утредента, измешајте ги маскапроне сирењето и хоплата со електричен миксер. Садот со пудингот извадете го од фрижидер, внимателно превртете го на чинија и послужете го со кремот од сирење и хопла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во