Рецепти
Ликер од цреши
Едноставен домашен ликер за кој ви се потребни позрели и сочни цреши
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Горчлив ликер(или ракија 500 милилитри )
Шеќер(450 Грама)
Кафеав шеќер(50 Грама)
Цреши(500 Грама)
Вода(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во тенџере на оган ставете ги кафеавиот и белиот шеќер со водата. Откако водата ќе зоврие, почнете да мешате околу 2 минути додека се растопи шеќерот. Оставете го сирупот да се олади.
- Во меѓувреме измијте ги и исчистете ги црешите од дршките, но не ги чистете од семките: притиснете ги со дланките и ставете ги целите во стаклени тегли што се затвораат херметички.
3. Алкохолот измешајте го со оладениот сируп и прелијте ги црешите во теглите.
4. Затворете ги теглите и оставете ги да отстојат 20 дена во темна просторија. Протресувајте ги теглите еднаш неделно.
5. По 20 дена исцедете ја течноста од црешите со цедалка, па течноста ставете ја во стерилизирано шише. Затворете го шишето добро и оставете го ликерот да отстои најмалку 1 месец пред консумирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во