Рецепти
Ликер од цреши Ана Ѓорова

Едноставен домашен ликер за кој ви се потребни позрели и сочни цреши

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Горчлив ликер(или ракија 500 милилитри )

Шеќер(450 Грама)

Кафеав шеќер(50 Грама)

Цреши(500 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги кафеавиот и белиот шеќер со водата. Откако водата ќе зоврие, почнете да мешате околу 2 минути додека се растопи шеќерот. Оставете го сирупот да се олади.
  2. Во меѓувреме измијте ги и исчистете ги црешите од дршките, но не ги чистете од семките: притиснете ги со дланките и ставете ги целите во стаклени тегли што се затвораат херметички.

01

3. Алкохолот измешајте го со оладениот сируп и прелијте ги црешите во теглите.

4. Затворете ги теглите и оставете ги да отстојат 20 дена во темна просторија. Протресувајте ги теглите еднаш неделно.

5. По 20 дена исцедете ја течноста од црешите со цедалка, па течноста ставете ја во стерилизирано шише. Затворете го шишето добро и оставете го ликерот да отстои најмалку 1 месец пред консумирање.

01

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: