Рецепти
Ликер од цреши Ана Ѓорова

Едноставен домашен ликер за кој ви се потребни позрели и сочни цреши

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Горчлив ликер(или ракија 500 милилитри )

Шеќер(450 Грама)

Кафеав шеќер(50 Грама)

Цреши(500 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги кафеавиот и белиот шеќер со водата. Откако водата ќе зоврие, почнете да мешате околу 2 минути додека се растопи шеќерот. Оставете го сирупот да се олади.
  2. Во меѓувреме измијте ги и исчистете ги црешите од дршките, но не ги чистете од семките: притиснете ги со дланките и ставете ги целите во стаклени тегли што се затвораат херметички.

01

3. Алкохолот измешајте го со оладениот сируп и прелијте ги црешите во теглите.

4. Затворете ги теглите и оставете ги да отстојат 20 дена во темна просторија. Протресувајте ги теглите еднаш неделно.

5. По 20 дена исцедете ја течноста од црешите со цедалка, па течноста ставете ја во стерилизирано шише. Затворете го шишето добро и оставете го ликерот да отстои најмалку 1 месец пред консумирање.

01

Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: