Рецепти
Ликер од цреши Ана Ѓорова

Едноставен домашен ликер за кој ви се потребни позрели и сочни цреши

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Горчлив ликер(или ракија 500 милилитри )

Шеќер(450 Грама)

Кафеав шеќер(50 Грама)

Цреши(500 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги кафеавиот и белиот шеќер со водата. Откако водата ќе зоврие, почнете да мешате околу 2 минути додека се растопи шеќерот. Оставете го сирупот да се олади.
  2. Во меѓувреме измијте ги и исчистете ги црешите од дршките, но не ги чистете од семките: притиснете ги со дланките и ставете ги целите во стаклени тегли што се затвораат херметички.

01

3. Алкохолот измешајте го со оладениот сируп и прелијте ги црешите во теглите.

4. Затворете ги теглите и оставете ги да отстојат 20 дена во темна просторија. Протресувајте ги теглите еднаш неделно.

5. По 20 дена исцедете ја течноста од црешите со цедалка, па течноста ставете ја во стерилизирано шише. Затворете го шишето добро и оставете го ликерот да отстои најмалку 1 месец пред консумирање.

01

Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: